Sokoldalú intelligencia
Egyszerű automatizálás a iQblue connect segítségével a Lemkentől

Nem olyan rég még az adatok cseréje, importálása a munkagépek és Farm Management programok közt még elérhetetlennek tűnt a legtöbb gazdálkodó számára. A piacon elérhető megoldások eddig vagy túl költségesek, vagy túl bonyolultak voltak. Ezért a Lemken kifejlesztette a iQblue connect-et, ami egy sokoldalú akár utólag is felszerelhető szett, amely a meglévő technológiát intelligens gépekké alakítja át. Ezzel lehetővé téve a modern gazdálkodást. A traktor munkagépvezérlő funkcióját (TIM) kihasználva számos beállítás automatizálható még egy egyszerű munkagép esetén is. Továbbá az adatok rögzíthetőek egy digitális dokumentációban.

A TIM azt jelenti, hogy a traktor képes lesz olyan beállításokat elvégezni a munkagépen amire a parancsot a munkagép adja neki. A gépkezelőnek többnyire csak egy egyszerű iQblue connect modulra van szüksége, amivel több munkagéppel tud kapcsolatot teremteni. A modul a tractor ISOBUS hálózatához csatlakozik. További hasznos lehetőség a GPS és a mobil adat továbbítás is például a Farm management programok számára. Az adatok továbbítása az agrirouteren keresztül történik, ahol a gazdálkodó, bérvállalkozó vagy akár a szoftverek applikációi adatokat tudnak egymás közt megosztani, vagy akár kinyerni. A tervezett felhasználás függvényében szenzor (szenzorok) van telepítve a munkagépre amely folyamatosan adatokat ad át a az iQblue connect modulon keresztül.

Nincs szükség más átalakításra, hiszen a traktort használjuk a munkagép pontos beállításához.

Az első elérhető verzió például lehetővé teszi, hogy egy ekére egy szenzort elhelyezve nyomon lehessen követni az aktuális munkaszélességet. Az  iQblue connect ezután kikalkulálja a GPS adatok alapján, hogy mi lenne a kívánt munkaszélesség, amely adatot továbbítva a traktornak parancsot ad a munkaszélesség megfelelő értékre történő beállításra egy az ekén található fogásszélesség állító munkahenger segítségével. A félig-függesztett szántóföldi kultivátorok esetén a munkamélységet felügyeli egy szenzor. Az iQblue connect megkapja a térképet az agriroutertől az előre meghatározott munkamélységekkel, és az aktuális értékeket figyelembe véve küld utasítást a traktornak a munkamélység megváltoztatására. További funkciók más munkagépek esetén  még fejlesztés alatt állnak.

A gazdálkodók mindösszesen egy egyszerű iQblue connect modulra van szükségük, hiszen ez az egység könnyedén, egyedi szerszámokat nem igénylő módon átvihető más munkagépekre is. A rendszer a csatlakozást követően rövid időn belül, automatikusan felismeri a munkagépet. A LEMKEN azért kínál előremutató alacsony beruházási igényű megoldást, mert így ezen elektronikai egységek lehetővé teszik egyszerű munkagépek széleskörű automatizálását. Az iQblue connect rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy vele együtt “növekedjenek”, hiszen a jövőbeni új funkciók bármikor telepíthetőek lesznek.

Ezüstérmet ért az Agritechnicán a Lemken automatizálást segítő rendszere, az iQblue connect!

 

További információ a Lemken technológiáról:

Kelet-Magyarország
Szrnka Péter
+36 30/852-5787
Nyugat-Magyarország
Póczik Balázs
+36 30/748-5380