Hogy a talaj is fellélegezzen…

A talaj – a növénytermesztés legértékesebb eszköze

 

Miért szükséges jó talajszerkezet? – lehetőség a hozamok maximalizálására

Minden gazdálkodó célja hogy kihozza a maximumot a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával úgy, hogy ez fenntartható is legyen. Ennek egyik alapfeltétele a megfelelő talajművelés, mert minden itt kezdődik el. A talaj egy élő szervezet ezért vigyáznunk kell rá. A mai szélsőséges időjárási viszonyok és az egyre növekvő gépek hatással vannak a talaj szerkezetre és a talajéletre. Ezen negatív hatások függvényében bizonyos időközönként szükséges a talajok lazítása.

 

Kverneland DTX – kombinált lazító

A Kverneland DTX egy kombinált eszköz, mellyel levegőhöz juttatjuk, és megfelelően előkészíthetjük a talajunkat. A nagy gerendely magasság eltömődésmentes munkavégzést biztosít, még a maximális 40 cm-es mélységben is. A Pro-lift kapa – nyírócsavaros vagy hidraulikus biztosítással – minimálisan bolygatja a talajfelszínt így a rögképződés csekély. A lazítás után ideális a környezet a gyökérzet fejlődéséhez és kapillárisok működéséhez valamint a talaj természetes szerkezetének visszaállítására.

A lazítókéshez 3 különféle szárnytípus érhető el, a különböző talajtípusoknak, és céloknak megfelelően. A lazítókések után helyezkedik el a rövidtárcsa szekció, mely a felső réteg megmunkálásáért felelős, kialakítva az ideális magágyat. A tárcsa sorok mélységét hidraulikusan állíthatjuk maximálisan 10 cm-ig. A talaj lezárásáról a 600 mm-es DD henger gondoskodik.


 

 

 

2019. július 16.
Kverneland Group