A tárcsás kultivátor koncepciója

A TopDown egy sokoldalú, tárcsás nehéz multikultivátor, amely a tarlómunkáktól az akár 40 cm mély alapművelésig számos munkafolyamatban alkalmazható. A TopDown a forgatás nélküli alapművelés lehetőségét kínálja, sokszor azonnal vethető, magágyminőségű munkával párosulva. Alkalmazását nemcsak ökonómiai tényezők sürgetik, hanem hazánk szélsőségekre hajló klímája is, hiszen több évben kérdéses a szántás jó minőségben való elvégzésének lehetősége. A TopDown-ra alapozott technológia kevesebb menetszáma abból adódik, hogy az eszköz gépépítése miatt olyan a lazítás, porhanyítás, tömörítés, és felszínalakítás minősége és összhangja, hogy sokszor nem szükséges további talajmunka. A kultivátor a forgatás nélküli talajművelési technológia egyik fontos eszköze, alkalmazásával nem cél a talaj feketére művelése, hiszen a növényi maradványokkal való felszíntakarás vitán felül talajvédő hatású, megfelelő sebességgel üzemeltetve pontosan annyi szármaradvány marad a felszínen, ami a felszín és a lazult réteg védelméhez szükséges.

 

Nem kell „nagy tárcsa”

A TopDown tárcsás rendszere tovább aprítja és sekélyen bekeveri a szármaradványt a talaj felső 5-15 cm-es rétegébe. A feltalajt megvágva segíti a kapák talajba hatolását. A tárcsák kúpos alakja, valamint 450, ill 470 (TrueCut) mm-es átmérője garancia a minimális rög-és porképződésre. A kultivátor a kímélő művelés alapeszköze, éppen ezért kérdéses a hagyományos gömbsüveg alakú tárcsákkal való összeépítése. A hagyományos tárcsa rögösít és temeti a szárat, ezzel szemben a kúpos tárcsa kedvezőbb talajszerkezet mellett egyenletesen kever. Megfelelő sebességgel üzemeltetve a kultivátorkapáknak tárcsák nélkül is elegendő mennyiségű szármaradványt kell bedolgozniuk. Ez munkasebesség, kapaosztás, valamint késkialakítás kérdése.

 

Keményebb tárcsák élettartam garanciával

A TopDown tárcsái 5 mm vastagságú, V55 típusú tárcsái kiváló minőségű, 55 HRC keménységű svédacélból készülnek, ráadásul a svéd gyártó saját üzemében, teljes körű kontroll alatt. Számos versenytársunk ugyanattól a beszállítótól szerzi be a tárcsalapokat, amelyek keménysége általában 43-48 HRC között változik. A Väderstad a minőség és a teljesítmény elkötelezett híve, ezért 2018. január 1. óta élettartam garanciát vállal talajművelő és vetőtárcsáira. A kúpos tárcsaforma egyik előnye, hogy a kopástól függetlenül változatlan marad a tárcsa vágóéle/vágószöge, így a munkavégzés hatékonysága és kiváló minősége a teljes élettartam alatt garantált. A TopDown minden egyes tárcsája önálló tárcsatartó karra van függesztve. Az egy kar-egy tárcsa elv jobb talajba hatolást, jobb szármaradvány kezelő képességet és nem utolsó sorban nagyobb pontosságot jelent.

 

Ideális 27 cm-es kapaosztás

A TopDown merev szárú kapái 27 cm-es osztással három sorba vannak rendezve. A szűk kapaosztás a sztenderd 80 mm-es kés használata esetén már 18-20 cm -es munkamélység esetén is tökéletes átmunkálást eredményez a teljes munkaszéllességben. A munkamélység változtatását a megfelelő szélességű kések felszerelésével kell lekövetni. 30 cm-t meghaladó kapaosztással kétséges a szármaradvány egyenletes bekeverése, valamint a kedvező, rögöktől mentes talajszerkezet kialakítása is.

 

Hidraulikusan állítható kapanyomás

Mondhatnánk, hogy minden kultivátor annyit ér, mint amilyen erővel a kapáit a talajban lehet tartani, azaz mint amennyire a beállított munkamélységet garantálni tudja. A TopDown kapáit hidraulikus munkahengerek terhelik, nyomásuk akár 700 kg-ig növelhető, ami a legkötöttebb talajokon is elég a kívánt munkamélység eléréséhez. A kapasorok közötti távolság 65, míg két szomszédos kapa közötti 80 cm. A munkagép hasmagassága 80 cm. Mindezek kellő átömlési keresztmetszetet biztosítanak nagy tömegű szármaradvány bedolgozásakor.

Az akár 700 kg-ig növelhető hidraulikus kapaterhelés egyedülálló a piacon

 

A MixIn késszár kétszeres keverőhatást biztosít

A kapák elvégzik a szükséges mértékű lazítást, valamint a növényi maradványok nagyobb mélységű bekeverését. A megvágott talaj felfelé csúszik a MixIn késszáron, ami azt előre felé dobja, ezt követően a kések újból megkeverik és porhanyítják, ami jobban átdolgozott, egyenletesebb felszínű talajt eredményez. A kések és késszárak kombinációja az adott munkafeladatnak megfelelően választható meg. A moduláris késkialakítás csökkenti a kopóelem költségeket, hiszen a késszárak élettartama akár 3-4 szer is hosszabb lehet a késekénél.

A MixIn késszár „előre dobva kever”

 

A levehető hengersor óriási előny

A hidraulikusan állítható acél hengersor kiváló tömörítőhatást és egyenletesen lezárt, sima felszínt biztosít. A henger talajra eső nyomása változtatható, egészen addig, míg a gép teljes súlya a tömörítő sorra esik. Ez segít a különböző talajtípusokhoz, illetve talajállapothoz való alkalmazkodásban. A henger nedves talajállapot esetén akár le is vehető, ami óriási előny csapadékos idényben, hiszen sokan ilyenkor a szántást tartják egyedüli megoldásnak.

A tömörítőhenger a talajtípusnak megfelelően választható meg, szükség esetén cserélhető és le is vehető

 

A 35-40 cm mélységű lazítást csak acélhenger tudja visszatömöríteni

A TopDown-hoz 3 különböző hengersor választható (SteelRunner, Double SteelRunner, Double SoilRunner). Hazánkban legnépszerűbb az acélhengersor, ami kötött talajon is kellő minőségű visszatömörítést biztosít még 35-40 cm munkamélység esetén is, ami aligha várható el pl. egy gumikerekes tömörítő sortól. Ráadásul nedves talajon is megbízhatóbban teljesít, ami főként a hatékony sárkaparóknak köszönhető.

 

2018 újdonsága

A 2018-as esztendő újdonsága a TopDown kultivátorra szerelhető műtrágyakijuttató egység, mely egy 2200 literes, front tartályból, elosztófejből és a kapákhoz rögzített csoroszlyákból áll. Egy ötletes megoldásnak köszönhetően a műtrágya a felszínre, a művelési mélységbe, valamint 50-50%-ban megosztva is kijuttatható.

2018-tól már műtrágyát is kijuttathatunk a talajműveléssel egy menetben

 

2018. június 13.
Vaderstad Kft.