Rapid A pneumatikus gabonavetőgép

A Rapid gabonavetőgép egy menetben magágyat készít, vet és egyengeti, tömöríti a vetett felszínt. A vetőgép megbízható vetésminőséget garantál nagy menetsebesség mellett is. Az egyszerű konstrukció és a magas termékminőség verhetetlen összhangja a kis szervizigényben és a hosszú élettartamban ölt formát. Akár hagyományos, szántásra épülő vagy csökkentett menetszámú technológia, akár direktvetés – a Rapid mindig tökéletes vetésminőséget garantál.

 

A koncepció

A Rapid vetőgépek szíve az egyedi csoroszlyakialakítás és vezérlés, amely forradalmasította a vetés gyakorlatát 25 évvel ezelőtt. A Rapid A ötletes vetésmélység kontrollja a traktorfülkéből vezérelhető (Interactive DepthControl). Minden egyes hátsó tömörítőkerék az előtte lévő egy pár csoroszlya mélységét vezérli, mialatt biztosítja a szükséges egyengetést és tömörítést. Ennek köszönhetően a Rapid minden körülmény mellett egyenletes kelést garantál. A Rapid vetőgépek szimpla tárcsás csoroszlyája 150 kg nyomással hatol a talajba, ami pontos maglehelyezést biztosít még nagy menetsebesség és kötött talajok vetése esetén is. Az agresszív vetőtárcsák – a talajtípustól és a talajművelési rendszertől függetlenül – szármaradványoktól mentes, tiszta magárkot nyitnak. A vetőtárcsák enyhe szöget zárnak be a haladási iránnyal, ennek következtében finom szerkezetű talajt hoznak létre a mag körül, így a csírázás szempontjából kritikus, megfelelő mag-talaj kapcsolat létrejötte biztosított. A Rapid csoroszlyái a vetőmagot a művelőtárcsák munkamélységénél kissé mélyebbre, a bolygatatlan talajba helyezik, így a mag körüli kapilláris vízszállítás biztosított. Az egyedi kialakítású, szimpla tárcsás csoroszlya lényeges talajművelő hatással bír, ami intenzívebbé teszi a mellső magágykészítő munkáját. A vetéssel egy időben végzett talajművelés csökkenti a megelőző műveletek számát, ami kisebb talajnedvesség veszteséggel, valamint magasabb hozamokkal jár.

 

Művelőeszközök széles választéka

A különböző gazdálkodási és talajművelési igényeknek megfelelően a Rapid számos mellső művelőeszközzel rendelhető, melynek intenzitása – a körülményeknek igazodva – hidraulikusan állítható a traktorfülkéből akár menet közben is. Hazánkban az ún. System Disc CrossBoard Light magágykészítő rendszer a legnépszerűbb, amely két sor tárcsából és egy hidraulikusan állítható simító sorból áll. Intenzívebb talajelőkészítést tesz lehetővé a System Disc Aggressive, amely a Carrier rövidtárcsákról ismert 450 mm átmérőjű, két sorba rendezett átmérőjű kúpos tárcsákból épül fel.

 

Magadagolás széles határok között

A magtartályból szállító levegő segítségével kerül a vetőmag a hidraulikus magadagolókhoz. A Fenix magadagoló 1-500 kg/ha közötti magmennyiség kiadagolására képes anélkül, hogy közben bármelyik elemét cseréni kellene. A hidraulikus hajtásnak köszönhetően nagy magmennyiségek is akadály nélkül kijuttathatók a vetési sebesség csökkentése nélkül. A tartályba integrált ventilátor alacsony fordulatszámon dolgozik, ami csökkenti az üzemanyag fogyasztást, és hangtalan működést garantál. A ventilátor magasra helyezésével csökken a beszívott por mennyisége, ami növeli a vetés pontosságát és mérsékli a szerkezeti elemek kopását.

A Fenix 1-500 kg/ha megmennyiség kiadagolására képes

 

SeedEye – kg/ha helyett mag daramszám/m2

A Väderstad SeedEye magszámláló és vetésellenőrző rendszer segítségével egyszerűen beállíthatjuk az egységnyi területre kivetni kívánt mag mennyiségét, ami szükségtelenné teszi a vetőgépeknél korábban megszokott kalibrálási folyamatot. A SeedEye garantálja a vetési folyamat teljes körű ellenőrzését, valamint a kiváló vetésminőséget.

 

A precíziós vetés igényeire hangolva

A változó talajkörülményekhez való folyamatos alkalmazkodás érdekében, a Rapid A 400-800 vetőgépek egyedi mélységszabályzó rendszerrel, az ún. Interactive Depth Control-lal vannak felszerelve. A rendszer lehetővé teszi a vetésmélység akár 1 mm-rel történő finomhangolását menet közben is. Ez a funkció, a menet közben változtatható magmennyiség opcióval együtt megteremti a vetés folyamatának fülkéből történő teljes kontrollálását.

IDC – menet közben állítható vetésmélység

 

Könnyen elérhető munkaállvány

A Rapid A 400-800 vetőgépek központi munkaállvánnyal rendelkeznek, amely mindkét oldalról könnyen megközelíthető. A vetőmagtartály és az abba integrált ventilátor akadály nélkül, gyorsan elérhető a központi munkaállványról. A nagyobb napi teljesítmény érdekében, a művelő- és a vetőtárcsák egyaránt gondozás mentes csapággyal készülnek.

A Rapid A különböző magágykészítő egységgel rendelhető

 

Megtakarítás szabálytalan alakú táblákon

A Rapid 600S és 800S vetőgépek alapfelszereltségként fülkéből vezérelhető félgép elzárással készülnek. Szabálytalan alakú táblák vetésekor ez számos előnyt jelenthet. Azok a gazdálkodók, akik rendszeresen használják a félgép lezárást, átlagban 5% műtrágya- és vetőmagmennyiséget takaríthatnak meg, miközben a növényállomány egyenletes fejlődése számára a lehető legjobb feltételeket biztosítják.

 

Modern vezérlés

A modern iPad alapú vezérlő rendszer, azaz a teljes adat és funkció elérést biztosító Väderstad E-Control vezeték nélküli adatátvitellel kapcsolódik a munkagépekhez. Az E-Control előnye a felhasználóbarát, távirányítással működő kalibrálásban nyilvánul meg. Az E-Control legfrissebb szoftver verziója egyszerűen letölthető a gyártó weboldaláról, így vevőink biztosak lehetnek abban, hogy mindig a legújabb innovációkat használják a mindennapokban.

E-Control – felhasználó barát és igen tetszetős

 

Egy gép, sokféle feladat

A Rapid A 400-800S vetőgépek a tartozékként felszerelhető BioDrill vetőegység segítségével fűfélék, takarónövények és egyéb aprómagvú növények vethetők a főnövénnyel egy időben, ugyanakkor mikrogranlátumot és csigák gyérítésére szolgáló pelletet is kiszórhatunk a segítségével. A BioDrill aprómagvető egység felszerelésével egy menetben több munkafolyamat végezhető el.

BioDrill a sokoldalúság egyik kulcsa